Luonto- ja eläinavusteinen työskentely
Mitä?
Toteutan psykoterapia-, työnohjaus- ja valmennuskäyntejä myös ulkona ja luonnossa. Vastaanoton lisäksi tapaamisia on mahdollista toteuttaa esimerkiksi metsäkävelyllä, puistossa tai talliympäristössä. Hevosavusteisilla käynneillä terapeutin / työnohjaajan lisäksi mukana on hevonen tai hevoset. Lähin työskentelykumppanini on oma hevoseni, eestinhevostamma Riina, joka asuu Metsäkylässä Turun Länsikeskuksessa.
Talli/luontokäynnillä hyödynnetään luontoympäristöä ja hevosavusteista työskentelyä. Työskentely aloitetaan orientoitumalla ympäristöön – joko metsässä tai hevosten läheisyydessä. Tärkeässä roolissa on havainnointi: mitä voimme aistia luontoympäristössä, mitä itsessä tapahtuu, mitä hevosissa tapahtuu. Erilaiset luontoympäristöt vaikuttavat olotilaamme. Luontoavusteisilla käynneillä voidaan tutkia, miten metsä tai talliympäristö vaikuttaa omaan olotilaan ja hyödyntää luonnon elementtejä myös symbolisella tasolla.
Tallikäynneillä ei ratsasteta. Hevosavusteinen työskentely lähtee aina itsen ja hevosten havainnoinnista, kontaktin luomisesta ja turvallisuuden huomioimisesta. Hevoset elävät tässä ja nyt – ne eivät kykene suunnittelemaan tulevaa tai pohdiskelemaan mennyttä. Hevosten läsnäolo kutsuukin myös meitä ihmisiä tähän hetkeen. Hevosten kanssa vähemmän on enemmän. Hevoset ovat olemisen mestareita. Keskiössä onkin tämän läsnäolon tutkiminen, vireystilojen, tunteiden ja ajatusten tiedostaminen sekä vuorovaikutuksen havainnointi. Työskentelyssä voidaan mahdollisesti tehdä myös pieniä toiminnallisia harjoituksia esimerkiksi hevosta hoitaen tai taluttaen. Kaikki tapahtuu ja etenee kuitenkin sen ehdoilla, mikä tuntuu tarkoituksenmukaiselta, sopivalta ja turvalliselta kaikille osapuolille. Mitään ei ole pakko tehdä. Omia rajoja saa ja kannattaa kuunnella, eikä hevosten kanssa myöskään tarvitse tulla lähikontaktiin jollei se tunnu hyvältä. Myös hevoset saavat ilmaista omia rajojaan ja tarpeitaan sekä vetäytyä kontaktista halutessaan. Hevosten kanssa voidaankin tutkia varsin konkreettisella tasolla esimerkiksi kontaktin luomista, vetäytymistä, läheisyyttä, etäisyyttä ja rajoja.
Hevosen ja ihmisen kommunikaatio perustuu sanattomaan vuorovaikutukseen. Ihminen ja hevonen vaikuttavat toinen toisiinsa jatkuvasti, kehot reagoivat toisiinsa. Suurin osa tästä kommunikaatiosta tapahtuu myös ihmiselle tiedostamattomalla tasolla ja täysin nonverbaalisesti: eleinä, ilmeinä, asentoina, liikkeinä, hengitysrytmeinä, äänensävyinä, tunteina ja vireystilan muutoksina. Hevosen avulla on mahdollista oppia tunnistamaan tunteita, vireystilaa ja sanatonta vuorovaikutusta. Voimme tulla tietoisemmaksi ilmaisustamme ja siitä, miten se vaikuttaa toiseen elävään olentoon.
Kenelle?
Hevosavusteinen työskentely sopii niille, jotka haluavat lisätä kehotietoisuuttaan, tunnetaitojaan ja ymmärrystään vuorovaikutuksesta luontoympäristössä eläinavusteisesti. Aiempaa hevoskokemusta ei tarvita.
Missä?
Käyntien määrä ja kesto sovitaan kunkin tarpeiden ja yksilöllisen tilanteen mukaan. Hevosavusteinen työskentely tapahtuu Metsäkylässä, Turun Länsikeskuksessa. Teen yhteistyötä Metsäkylän koulutus-, kuntoutus- ja ratsastuskeskuksen kanssa ja olen ollut mukana Eläinavustamo -hankkeessa.
Kuinka kauan ja kuinka usein?
Luonto- ja hevosavusteiset käynnit voivat toteutua osana pidempää psykoterapia- tai työnohjausprosessia. Ne voivat toteutua myös yksittäisinä valmennus- tai ohjauskäynteinä ilman jatkuvampaa psykoterapia- tai työnohjaussuhdetta.
Käyntien määrä ja kesto sovitaan kunkin tarpeiden ja yksilöllisen tilanteen mukaan. Sekä yksittäiset käynnit että pidemmät prosessit ovat mahdollisia.
Mitä maksaa?
Osana pidempää psykoterapia- tai työnohjausprosessia luonto- ja eläinavusteiset käynnit ovat samanhintaisia kuin muutkin käynnit.
Yksittäisten luonto- ja eläinavusteisten ohjaus/valmennuskäyntien hinta on 130 € / 60 min.
Valmennuksen / työnohjauksen hintoihin lisätään alv 24 % (1.9.24 alkaen 25,5 %), poikkeuksena yksittäisten potilaiden hoitoon kohdistuva terveydenhuollon potilastyön työnohjaus on arvonlisäverotonta (alv 0 %).
Tunnetaitoja hevosihmisille -kirja
Yhdessä Katariina Alongin kanssa kirjoittamani ja Sanni Airaksisen kuvittama kirja Tunnetaitoja hevosihmisille on julkaistu 2021 (Readme). Keväällä 2024 julkaistiin uudistettu 3. painos, joka on saatavilla kirjakaupoista ja nettikirjakaupoista ympäri maan.
Traumatietoisuus hevosavusteisessa työssä -koulutus Loviisassa 12.-13.9.2024
Kohderyhmä: hevosavusteista työtä tekevät ammattilaiset
Kouluttajat: Psykoterapeutti, työnohjaaja, johdon valmentaja Henriika Maikku ja psykoterapeutti, työnohjaaja, psykofyysisen psykoterapian kouluttaja Laura Mannila
Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Henriika Maikku / Juura, lisätietoa: Traumatietoisuus hevosavusteisessa työssä (Facebook)