Hevos- ja luontoavusteinen työskentely

Mitä?

Toteutan psykoterapia- ja työnohjauskäyntejä myös ulkona ja luonnossa. Vastaanoton sijaan tapaamisia on mahdollista toteuttaa esimerkiksi metsäkävelyn muodossa, kaupunkiluonnossa tai talliympäristössä.

Hevosavusteisilla terapiakäynneillä terapeutin lisäksi mukana on hevonen. Työskentelykumppanini on eestinhevostamma Riina. Hevosavusteinen työskentely tapahtuu tallissa tai ulkona. Voimme seurailla hevosen ilmaisua, tehdä kehotietoisuusharjoituksia tai opetella rauhoittumista ja läsnäoloa. Hevosavusteisessa työskentelyssä voidaan hoitaa hevosta tai opetella kommunikaatiota esimerkiksi talutusharjoitusten kautta. En ole ratsastusterapeutti, vaan kaikki tekemäni hevosavusteinen työskentely tapahtuu maasta käsin. Kiinnostukseni hevosavusteiseen työskentelyyn on lähtenyt omasta pitkäaikaisesta hevosharrastuksestani ja siitä ymmärryksestä, mikä on syntynyt yhdistäessäni kehopsykoterapeutin osaamistani hevosten kanssa toimimiseen.

Hevosen ja ihmisen kommunikaatio perustuu sanattomaan vuorovaikutukseen. Ihminen ja hevonen vaikuttavat toinen toisiinsa jatkuvasti, kehot reagoivat toisiinsa. Suurin osa tästä kommunikaatiosta tapahtuu myös ihmiselle tiedostamattomalla tasolla ja täysin nonverbaalisesti: eleinä, ilmeinä, asentoina, liikkeinä, hengitysrytmeinä, äänensävyinä, tunteina ja vireystilan muutoksina. Hevosen avulla on mahdollista oppia tunnistamaan tunteita, vireystilaa ja sanatonta vuorovaikutusta. Voimme tulla tietoisemmaksi ilmaisustamme ja siitä, miten se vaikuttaa toiseen elävään olentoon. Hevonen on tunteidemme ja vireystilojemme peili.

Olen käynyt Eläin- ja luontoavusteisen ratkaisukeskeisen työnohjaajakoulutuksen (Metsäkylän koulutus- ja kuntoutuskeskus & Terapia-Aitta 2020-22). Olen myös hankkinut tietoa ja taitoja erilaisista täydennyskoulutuksista ja kursseilta, mm. Hevosen oppimispsykologian perusopinnot (Eläinkoulutuskeskus 2017), Luontoperustainen hyvinvointi (Turun yliopisto/Sote-akatemia 2023 ja Luonnosta uutta liiketoimintaa (Turun AMK 2023).

Yhdessä Katariina Alongin kanssa kirjoittamani ja Sanni Airaksisen kuvittama kirja ”Tunnetaitoja hevosihmisille” julkaistiin 2021 (Readme). Kirjasta ilmestynyt uusi painos 2024. Saatavilla kirjakaupoista, nettikirjakaupoista ja suoraan tekijöiltä.

Kenelle?

Käynnit voivat toteutua yksittäisinä kertoina tai osana pidempää psykoterapia- tai työnohjausprosessia. Hevosavusteinen työskentely sopii niille, jotka haluavat lisätä kehotietoisuuttaan, tunnetaitojaan ja ymmärrystään vuorovaikutuksesta luontoympäristössä eläinavusteisesti. Aiempaa hevoskokemusta ei tarvita.

Miten?

Käyntien määrä ja kesto sovitaan kunkin tarpeiden ja yksilöllisen tilanteen mukaan. Hevosavusteinen työskentely tapahtuu Metsäkylässä, Turun Länsikeskuksessa. Teen yhteistyötä Metsäkylän ratsastus-, koulutus- ja kuntoutuskeskuksen kanssa ja olen ollut mukana Eläinavustamo -hankkeessa.

Mitä maksaa?

Hinnat 2024:

Psykoterapia: 90 €/45 min

Työnohjaus:

Yksilötyönohjaus: 100 €/45 min, 125 €/60 min tai 187 €/90 min

Ryhmätyönohjaus (2-5 hlöä): alkaen 260 €/90 min

Työnohjauksen hintoihin lisätään alv 24 %, poikkeuksena yksittäisten potilaiden hoitoon kohdistuva terveydenhuollon potilastyön työnohjaus on arvonlisäverotonta (alv 0 %).

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Tulossa:

TRAUMATIETOISUUS HEVOSAVUSTEISESSA TYÖSSÄ -koulutuspäivät hevosavusteista työtä tekeville ammattilaisille

12.-13.9.2024 Loviisassa

kouluttajina johdon valmentaja, psykoterapeutti, työnohjaaja Henriika Maikku ja psykoterapeutti, työnohjaaja, psykofyysisen psykoterapian kouluttaja Laura Mannila

lisätietoja: Juura – kasvun paikka